Doğu Türkistan yine karıştı - Türkçü Haber Merkezi
"TÜRK IRKI SAĞOLSUN" "NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE"

24 Nisan 2013 Çarşamba

Doğu Türkistan yine karıştı



Çin’in en batısında bulunan ve Uygur Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Doğu Türkistan eyaletinde çıkan çatışmalarda 21 kişi hayatını kaybetti.

Çince adıyla Şincan olarak da bilinen eyaletin hükümet sözcüsü Hou Hanmin, yaşanan çatışmalarda 21 kişinin öldüğünü bildirdi.

Sözcü “terörist saldırı” olarak nitelendirdiği olayda, baltalar, bıçaklar ve en az bir ateşli silah kullanıldığını, bir de evin yakıldığını söyledi.

Hou hayatını kaybedenlerin “dokuzunun bölge sakini, altısının polis, altısının ise etnik Uygur” olduğunu söyledi. Kaç kişinin yanarak hayatını kaybettiği ise açıklanmadı.

Hou, “terörist saldırı”nın arkasında kimin olduğunu belirtmedi. Ancak Çin hükümeti daha önce yaşanan benzer olayların sorumluluğunu Doğu Türkistan’da bağımsız bir devlet kurmak isteyen İslamcı ayrılıkçılara yüklemişti.

Nüfusunu azınlık Uygur Türkleri ile çoğunluk Han Çinlilerinin oluşturduğu bölgede zaman zaman böyle olaylar yaşanıyor. Bölgede yaşayan birçok Uygur Türk’ü Çin’in din, dil ve kültür alanlarındaki baskılarından rahatsız.

Ancak bugünkü çatışma, bölgenin başkenti Urumçi’de 200’e yakın kişinin hayatını kaybettiği Temmuz 2009 tarihli olaylardan bu yana en kanlı gün oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Filmi

Icon Icon Icon Icon

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Popüler Yayınlar





 
Support : haber | türkçühaber Template | türkçüler
Copyright © 2011. Türkçü Haber Merkezi - All Rights Reserved
Template Created by Published by
Proudly powered by