Üç Büyük Takımın Amblem Hikayesi - Türkçü Haber Merkezi
"TÜRK IRKI SAĞOLSUN" "NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE"

16 Nisan 2013 Salı

Üç Büyük Takımın Amblem Hikayesi

Yüzyılı deviren spor kulüplerinin amblemlerinin oluşturulma hikayesi birbirinden ilginç.

BEŞİKTAŞ:

Beşiktaş Amblem'indeki ilk beyaz çizgi 1'i; 3 siyah çizgi 3'ü; ve ikinci beyaz çizgi yine 1'i simgeler. Amblem 9 bölümden oluşur ve yukardaki dört numara (1,3,1,9) yanyana geldiğinde, 1319'u oluşturur. 1319, Rumi Takvim'de 1903'e eşittir. Amblemdeki Türk Bayrağını kullanma hakkı Beşiktaş'a Yunanistan Milli takımı ile oynanan bir maçta Türk Milli Takımı'nı temsil ettiği için Türk Futbol Federasyonu tarafından verilmiştir.

Beşiktaş'ın kuruluşunda kırmızı -beyaz olan renkleri kaybedilen Balkan Savaşı sonrasında duyulan üzüntüyü temsil etmesi açısından siyah-beyaz'a çevrilir ve günümüze kadar bu şekilde gelir.

Amblemin resmi renk kodları şu şekilde belirlenmiştir:

Siyah – Bayrak Kırmızı ( C 0 M 100 Y 100 K 0 )

FENERBAHÇE:

Fenerbahçe Amblemi ilk olarak 1910 yılında, kulübün 33 numaralı azası ve devrinin Penaltı Kralı olarak bilinen sol açık Topuz Hikmet tarafından çizildi. 5 renkten oluşan amblemde, Fenerbahçe Spor Kulübü 1907 yazısını taşıyan beyaz çerçeve temizlik ve açık yürekliliği , kırmızı Türk Bayrağını sembolize eder. Ortada bulunan sarı lacivert kalbi andıran geometrik şekildeki sarı renk Fenerbahçe'ye duyulan gıpta ve kıskançlığı, lacivert ise soyluluğu tasvir eder. Bu iki renk arasından yükselen palamut dalı ise, Fenerbahçe'nn kudret ve kuvvetini ifade etmesi için kullanılmıştır.. Yeşil renk ise mutlak başarıyı sembolize eder.

Amblemin resmi renk kodları şu şekilde belirlenmiştir:

C 100 M 65 Y 0 K 31 – (Pantone 288 C)

GALATASARAY:

1923 yılında Galatasaray Lisesi'nin lise 1. sınıfında okuyan Ayetullah Emin'in çizdiği basit fakat zarif bir "Gayin-Sin" okulun resim sınıfında yapılan bir okul kongresinde lise öğrencilerinin kalbini çalar ve bu sembolün Galatasaray'ı temsil etmesi gerektiği kararlaştırılır. Ayetullah Emin'in aynı üslupla ve Latin alfabesi harfleriyle çizdiği G-S'de böylece Cumhuriyet'in ilan edildiği yıl itibariyle hayata geçer. Günümüze kadar da hem doğduğu Galatasaray Lisesi'ni hem de Galatasaray Spor Kulübü'nü temsil etmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Filmi

Icon Icon Icon Icon

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Popüler Yayınlar





 
Support : haber | türkçühaber Template | türkçüler
Copyright © 2011. Türkçü Haber Merkezi - All Rights Reserved
Template Created by Published by
Proudly powered by