3. Havalimanı İçin Dudak Uçuklatan Teklif - Türkçü Haber Merkezi
"TÜRK IRKI SAĞOLSUN" "NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE"

4 Mayıs 2013 Cumartesi

3. Havalimanı İçin Dudak Uçuklatan Teklif

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ihalesi sonuçlandı.

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ihalesi sonuçlandı. Kazanan 22.152 milyar euro ile Limak-Cengiz-Kolin-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu oldu.

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı için ihale, saat 10.00'da Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri'nde başladı.

7 milyar Euro olarak belirlenen ihalede TAV, IC-Fraport ortak girişim grubu, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon ortak girişim grubu ve Makyol İnşaat teklif verdi.

Firmalar tarafından verilen teklifleri, İhale Komisyonu Başkanı Funda Ocak açıkladı.

Buna göre;

IC Fraport 20 milyar Euro+KDV, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon 12.682 milyar Euro+KDV, TAV 9 milyar Euro+KDV, Makyol 4 milyar Euro+KDV teklif etti.

Tekliflerin alınmasının ardından açık artırmaya geçildi.

Daha sonra ihalede en yüksek teklif olan 20 milyar Euro üzerinden açık artırmaya geçildi.

IC-Fraport, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon ve TAV açık artırmada yarışıyor.

'TEKLİFLERİN HIZINA YETİŞEMİYORUM'

Artırım aralıklarının 100 milyon Euro olarak belirlendiği açık artırmada kıyasıya pazarlık yaşandı. Katılımcıların hızlıca fiyat yükseltmeleri Komisyon Başkanı'nın dikkatini çekti. Funda Ocak "Tekliflerin hızına yetişemiyorum" dedi. 29. tura gelindiğinde IC Fraport, teklifi 21 milyar 50 milyon Euro'ya çıkardı.

UZUN MOLA

30. tura gelindiğinde TAV, 5 dakikalık mola aldı. Ancak TAV'ın molası yaklaşık 25 dakika kadar sürdü. Molanın ardından açık artırmaya şu sıralarda yeniden devam ediliyor. Kıyasıya yarışın yaşandığı ihalede en yüksek teklif 22 Milyar Euro'yu aştı.

25 YIL İŞLETME HAKKI

Şirketler 25 yıllık işletme süresince ödeyecekleri toplam kira bedeli üzerinden yarışıyor.

İhalenin esasını 25 yıllık kiralanma bedeli oluşturuyor. Firmaların vereceği teklifler neticesinde yapım maliyetlerinin dışında, verilecek kira bedeli, ihalenin şekillenmesinde ve kazanacak firmanın belirlenmesinde etkili olacak. Kiralama bedeli ile ilgili DHMİ'nin fizibilite de belirlediği bir bedel söz konusuydu. Beklenen bu bedelle ilgili teklif verilmemesi durumunda, ihalenin erteleneceği ifade ediliyor, ancak böyle bir ihtimali de DHMİ yetkilileri beklemiyor. İhalenin neticelenmesinin ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, değerlendirmelerde bulunacağı öğrenildi.

İHALE OGG ORTAKLIĞININ OLDU

İstanbul'un 3'üncü havalimanı işletmesini, 22 milyar 152 milyon Euro artı KDV'ye Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon ortaklık girişimi (OGG) aldı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Ankara Esenboğa Havalimanı Simülatör ve Eğitim Tesisleri'nde, İstanbul 3.Havalimanı'nın Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılmasına ilişkin ihalede; TAV, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon OGG, IC İçtaş-Fraport OGG ve Makyol grupları, dışsal zarflarda yeterliliği sağladı.

İhale heyeti, içsel zarflarda firmaların yeterliliğini aramak için 15 dakikalık bir ara verdi. Verilen aradan sonra, içsel zarflarla yeterliğini sağlandığı belirtildi ve firmaların verdiği teklifler okundu. İstanbul'un 3'üncü havalimanı işletmesi, açık arttırma usulü ile 95'inci turun sonunda 22 milyar 152 milyon artı KDV'ye Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon OGG ortaklık grubunun oldu.

İHALE ŞEFFAF SONUÇLANDI

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinde en yüksek teklifi veren Limak/Cengiz/Kolin/Ma-pa/Kalyon/ Ortak Girişim Grubu adına yaptığı konuşmada, ihalenin, şeffaf, açık ve hiçbir noktada kötü bir düşünceye meydan vermeden sonuçlandırıldığını dile getirdi.

İhaleye 4 teklif zarfı sunulduğunu anımsatan Özdemir, şunları kaydetti: "Cengiz/Kolin/Ma-pa/Kalyon/Limak'ın meydana getirdiği ortak girişim grubu, rekor sayılabilecek bir kira ile ihaleyi kazanmış bulunmaktayız. Türkiyemiz büyüyor, İstanbul çok daha büyüyor. Hepinizin bildiği gibi İstanbul'da şu anda iki tane havalimanı olmasına rağmen istiap hadleri son noktaya kadar gelmiş durumdadır. İnşallah 2018'in sonlarına doğru bu yeni İstanbulumuz'un üçüncü havalimanını da bitirerek hizmete açacağız. Büyük bir proje, zor bir proje ama bizler 5 ortak, Türkiye'nin çok önemli büyük projelerini kısa zamanda ve başarı ile yapan müteahhit arkadaşlarımızın bir araya getirdiği bir ortak girişim grubuyuz. 25 yıl için 22 milyar 152 milyon avro artı KDV kira vererek ihaleyi kazandık ve toplam olarak 10 milyar 247 milyon avroluk da yatırım yapacağız."

BAŞBAKAN: 3. HAVALİMANI İSTANBUL'U BAŞKA YERE TAŞIYACAK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 100 milyon yolcu kapasiteli bir havaalanının uluslararası platformda İstanbul'u başka bir yere taşıyacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinto Abe ile Marriott Otel'de düzenlediği basın toplantısında, tarihi bir rakamla sonuçlanan İstanbul'a 3. havalimanı ihalesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İhaleyi 22 milyar 152 milyon euro bedelle Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nun kazandığını ifade eden Erdoğan, "Bundan sonrası İstanbul havalimanının gerçekleştirilmesi sürecidir. İstanbul'u 100 milyon yolcu kapasiteli böyle bir havalimanı uluslararası platformda başka bir yere taşıyacaktır" dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Filmi

Icon Icon Icon Icon

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Popüler Yayınlar





 
Support : haber | türkçühaber Template | türkçüler
Copyright © 2011. Türkçü Haber Merkezi - All Rights Reserved
Template Created by Published by
Proudly powered by